petak, 17. veljače 2012.

Priče...

PAUN I ČAVKA


Ptice se skupile u zbor da izaberu sebi poglavara. Najviše se među njima šepurio paun želeći da izaberu njega zato što je najljepši.
- Uzalud se širiš i kočoperiš - reče paunu čavka - Od kakve će nam pomoći biti tvoje perje kad se budemo tukli sa orlom? Trebamo izabrati najslobodnijeg, najhrabrijeg, najjačeg, a to nisi ti, mada ti je rep šaren.
 
 MEDVJED I PČELE

Jednog dana medo se prikrade košnicama. Iz jedne košnice uze saće s medom i počne ga jesti. Izleti pčela pa ga ubode u njušku. Medvjed se rasrdi, podigne košnicu i udari njome o zemlju. Tada izlete sve pčele i razdražene navale bosti medvjeda bez milosti.
Zalijetale su mu se u oči, uši te medvjed počne bježati braneći se koliko je mogao.
˝Zar mi ne bi bilo bolje da sam pretrpio ubod jedne pčele˝ brundao je on, ˝nego što sam želeći osvetu izazvao protiv sebe cijeli roj.˝


LAV I VUK


Vuk ugrabi ovcu iz stada. Pođe, noseći je dalje od pastira i pasa, da je na miru pojede. Lav sretne vuka i otme mu ovcu. Stojeći podalje i promatrajući lava kako jede plijen, vuk mu reče:
- Nije u redu što si mi oteo ovcu. To je nepravedno.
- Gle, molim te ! - nasmije se lav. - A jesi li je ti s pravdom stekao?


LAV, MAGARAC I LISICA

Lav, magarac i lisica pođu zajedno u lov. Dogovorili su se da časno podijele sve što ulove. Kada su dovoljno nalovili, lav reče magarcu da pametno razdijeli dobitak. Magarac podijeli sve na tri dijela, rekavši onda da prvo biraju lav i lisica, a da će on uzeti trećinu koja poslije njih ostane.
- Zar je to pametna podjela? - reče ljutito lav - Sad ću ja tebe naučiti pameti! - Zatim tresnu magarca o zemlju.
- Dijeli ti sad - reče lav lisici.
Lisica natovari sve na jednu gomilu, a za sebe ostavi samo jednog zečića.
- He, he, premudra lisico! Tko te naučio da dijeliš tako pametno? - upita je lav.
- Magareća glupost - odgovori lija.

0 komentari:

Objavi komentar